De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds steggelen over de houdbaarheid van de Griekse staatsschuld. Maar dat er een vorm van schuldverlichting moet komen, lijkt onvermijdelijk.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem reageerde woensdag onder meer op een rapport waarin het IMF juist waarschuwt voor de enorme verslechtering in de Griekse economie, waardoor de Griekse schuld de komende jaren veel hoger uitvalt dan eerder werd verwacht.
Om de schuld houdbaar te maken, zouden de eurolanden veel meer schuldverlichting moeten verlenen dan waar men nu toe bereid is.
Houdbaarheid Griekse schuld
Het IMF kijkt onder meer naar de verhouding tussen de schuld en de omvang van de Griekse economie. Volgens Dijsselbloem heeft het IMF bij het crisisoverleg van de eurogroep zondag echter nog aangegeven dat de zogeheten bruto financieringsbehoefte van het land een betere maatstaf is. ,,De schuldenlast die daaruit voortvloeit is, door de lange looptijd en de lage rente van de Griekse publieke schuld, relatief laag”, aldus Dijsselbloem.
In een analyse van 10 juli stelt het IMF echter dat, gelet op de recente ontwikkelingen, gesteld moet worden dat de Griekse schuld volstrekt onhoudbaar is, ook als je kijkt naar de jaarlijkse financieringsbehoefte. Met de nieuwe bezuinigingen en hervormingen die maandag zijn afgesproken, kan de Griekse schuld op korte termijn bovendien oplopen tot 200 procent van het nationaal inkomen.
De omvang van de Griekse schuld is van belang omdat het IMF alleen geld mag lenen aan landen die uitzicht hebben op een houdbare schuldenlast. De eurolanden willen dat het IMF ook een bijdrage levert aan het nieuwe financiële steunpakket voor Griekenland, waarover maandagochtend met veel pijn en moeite een voorlopig akkoord werd gesloten.
De eurolanden verwachten nu 40 tot 50 miljard euro uit hun eigen noodfonds te zullen lenen, terwijl in totaal naar verwachting 86 miljard euro nodig is voor de komende drie jaar. Als het IMF niet meedoet, moeten de eurolanden een dergelijk bedrag alleen ophoesten.
IMF en de eurolanden
Uit de verdere toelichting van Dijsselbloem op het maandagochtend gesloten akkoord over Griekenland, blijkt dat de eurolanden wel degelijk bereid zijn te onderhandelen met het IMF over een uitruil waarbij het IMF meedoet aan een nieuw hulpprogramma en bijvoorbeeld de looptijd van Griekse leningen substantieel wordt verlengd.
"In dit licht, en in het licht van een mogelijk toekomstig ESM-programma en de verklaring van de Eurogroep van november 2012, heeft de Eurogroep aangegeven, indien nodig, klaar te staan om aanvullende maatregelen te overwegen om te zorgen dat de bruto financieringsbehoefte van Griekenland houdbaar te houden. Deze mogelijke maatregelen zijn op voorwaarde van volledige implementatie van het eventuele programma en worden overwogen na afronding van de eerste reviewmissie van het nieuwe programma", schrijft Dijsselbloem aan de Tweede Kamer.
bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl